Długo szukałam dobrego mięsa. Niestety w większości miejsc nie dość, że sprzedaje się niekoniecznie świeże mięso, to jeszcze pochodzące z masowych hodowli, gdzie zwierze jest zamknięte w boksie, karmione byle jaką paszą i nieba czy trawy nigdy na oczy nie widzi, a wbrew pozorom ma to bardzo duży wpływ na skład mięsa. Tylko mięso od “szczęśliwych” zwierząt, czyli nie zamkniętych na całe życie w małym boksie, jest pełnowartościowe i zawiera te wszystkie składniki, o których mowa we wszelkich tablicach odżywczych.

Długo szukałam i nareszcie znalazłam…

Firma OIKOS – słyszałam o niej od kilku osób, że sprzedają niesamowitą, ekologiczną wołowinę, dlatego też gdy tylko dowiedziałam się, że będą na Targu Pietruszkowym postanowiłam wypróbować. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że firma ta należy do Marcina- mojego dobrego znajomego, z którym razem przez kilka lat śpiewaliśmy w chórze, należał do mojej grupy teatralnej, ale nasze drogi rozeszły się po studiach, kiedy Marcin wrócił do rodzinnej Jasionki. Pragnę tutaj zaznaczyć, że polecam wyroby firmy Oikos, nie ze względu na to, że jest to firma znajomego 😉 , ale mają naprawdę dobry, pewny towar.

Wołowina, firma Oikos

 

Przechodzimy więc do sedna- nigdy nie jadłam tak pysznej wołowiny, a nawet zaryzykuje stwierdzenie, że nigdy nie jadłam tak dobrego mięsa… Został mi polecony konkretny rodzaj po tym jak wytłumaczyłam, co zamierzam z niej zrobić i to był strzał w dziesiątkę. Pomimo, że zjadłam wołowinkę na krwisto, nie miałam po niej żadnych problemów (a mój organizm jest niezwykle wrażliwy na wszelkie nieprawidłowości w jedzeniu). Do tego wszystkiego mięso kupowałam 05.07. rano, a pochodziło z rozbioru z dnia 04.07.- gdzie indziej kupicie tak świeże mięso?

 

Co oferuje dokładnie firma Oikos? Przeklejam podane przez nich informacje:

Jesteśmy elastyczni pod względem formy i wielkości produktu. Staramy się Wam dostarczyć właśnie to, o co prosicie. Można zamawiać:
1. Wyręby: karkówka, antrykot, rostbef, udziec, ligawa, polędwica, łopatka, łata, szponder, mostek, goleń (pręga), ogon, osso bucco.
2. Podroby: wątróbka, żołądki, ozorki, płucka, nerki, serce.
3. Mięso mielone.
4. Ćwierćtusze i półtusze
Zamówienia prosimy kierować na e-mail: oikos@onet.pl. Ze względu na fakt iż zależy nam na tym aby dostarczyć Wam produkt świeży i najwyższej jakości, mięso sprzedajemy tylko po konkretnych zamówieniach.
Aktualny cennik chętnie wyślemy zainteresowanym.

 

Mięso z firmy Oikos można zakupić w Krakowie na Targu Pietruszkowym

Leave a Reply