Antyoksydanty zawarte w warzywach mają zdolność zmiatania wolnych rodników, które nagromadzone w dużych ilościach w organizmie przyczyniają się do powstania stresu oksydacyjnego, będącego przyczyną wielu chorób (nowotwory, zawał, udar) oraz przyspieszenia procesów starzenia się. Wykazano, że niskie spożycie warzyw o owoców odpowiada za 31% zawałów serca i 11% udarów na świecie. Natomiast spożycie 400-500g warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów, kamieni żółciowych. Efekt ten jest tym skuteczniejszy im bardziej urozmaicony jest asortyment warzyw i owoców. Pamiętajmy jednak, że owoce zawierają fruktozę, która w nadmiarze nie jest dobra dla nas, ale o tym innym razem. Póki co pamiętajmy, że przede wszystkim warzywa, owoce jako dodatek 😉

Antyoksydanty zawarte w warzywach mają zdolność zmiatania wolnych rodników

Już wiemy, że warzywa i owoce jeść należy, ale nie wszystkie mają tak dobry wpływ na nasz organizm. Ostatnio pisałam o szkodliwych substancjach (azotanach), czyli co tracimy kupując rośliny z upraw konwencjonalnych. Dziś czas na kilka słów na temat tego, co zyskujemy kupując warzywa i owoce ekologiczne. 

Przede wszystkim warzywa i owoce ekologiczne cechuje większa zawartość suchej masy, innymi słowy, zawierają mniej wody i tym samym więcej składników biologicznie czynnych. Wiele badań potwierdza, że płody z rolnictwa ekologicznego zawierają więcej związków o charakterze przeciwutleniającym, jak flawonoidy, karotenoidy czy witamina C. 

Oto informacje na temat niektórych produktów, do których udało mi się dotrzeć

Papryka:
Świeża ekologiczna papryka zawiera więcej witaminy C, rutyny, luteiny, natomiast konwencjonalna zawierała więcej beta-karotenu i likopenu.

Natomiast marynowana ekologiczna papryka zawiera więcej witaminy C i luteiny. Dostała również wyższe noty zapachu przyprawowego i jakości ogólnej.

Dżemy z czarnej porzeczki:
Zarówno pasteryzowane, jak i niepasteryzowane zawierają więcej kwasów fenolowych, flawonoidów i witaminy C.

Natomiast wśród niepasteryzowanych dżemów konwencjonalne zawierają więcej antocyjanów, natomiast wśród pasteryzowanych to ekologiczne zawierają ich więcej.

Zioła:
Ekologiczne zioła zawierają więcej witaminy C, kwasów fenolowych i flawonoli

Cebula:
Ekologiczna cebula zawiera więcej flawonoli, witaminy C oraz antocyjanów.

Pomidory:
Ekologiczne pomidory zawierają więcej cukrów ogółem i redukcyjnych, kwasów organicznych, witaminy C, beta-karotenu i flawonoli.

Dodaj komentarz