Diety oczyszczające, głodówki zimą?

Coraz większą popularnością cieszy się różnorodne oczyszczanie organizmu. Zwłaszcza dużo słyszę o poście Dąbrowski,  całkowitych głodówkach czy oczyszczaniu aloesem. Jednak czy taki sposób oczyszczania jest dobry dla każdego? No i przede wszystkim czy to jest dobry pomysł, żeby przechodzić detoks zimą?

Celiak na wyjeździe

Każda osoba z nietolerancjami czy alergiami pokarmowymi wie, jak ciężko bywa na wyjazdach. Nie zawsze hotel, do którego jedziemy może nam zapewnić odpowiednie wyżywienie.  Owszem, gdy sama wybieram miejsce docelowe moich wojaży, to zawsze zwracam uwagę na to, żebym mogła coś zjeść na miejscu. Jednak są sytuacje, gdy śpię pod namiotem lub tak jak teraz…

Protokół autoimmunologiczny (AIP)

Spotykam wiele osób, które uważają, że mając choroby autoimmunologiczne jako wręcz obowiązkową dietą, przynajmniej na  początek jest AIP czyli innymi słowy protokół autoimmunologiczny. Nie raz słyszałam też opinię, że przy autoagresji AIP jest na całe życie. Ja mam jednak odmienne zdanie…

Mięso – dziczyzna

Pytacie mnie często, gdzie kupić dobre, ale nieekologiczne mięso. Moja podstawowa odpowiedź to „byle nie w supermarkecie” 😉 Znam jednak dobrą, sprawdzoną przede wszystkim przeze mnie firmę, która w Krakowie sprzedaje mięso – Gugulski. Można u nich dostać nie tylko standardowe mięso, jak wieprzowina, wołowina, drób, ale również królika czy jelenia… tak, w Gugulskim jest…

Węglowodany kontra tłuszcze jako źródło paliwa

Jeszcze nie tak dawno, bo około dwa lata temu podstawę mojego jadłospisu zajmowały węglowodany, które zjadałam w każdym z pięciu posiłków dziennie. W końcu Piramida „zdrowego” żywienia każe jadać pięć porcji pełnoziarnistych produktów dziennie. Mimo to cały czas czułam się zmęczona, ospała… Odkąd jestem na paleo, jem znikome ilości węglowodanów, a moim głównym paliwem jest tłuszcz.…

Warzywa i owoce ekologiczne

Antyoksydanty zawarte w warzywach mają zdolność zmiatania wolnych rodników, które nagromadzone w dużych ilościach w organizmie przyczyniają się do powstania stresu oksydacyjnego, będącego przyczyną wielu chorób (nowotwory, zawał, udar) oraz przyspieszenia procesów starzenia się. Wykazano, że niskie spożycie warzyw o owoców odpowiada za 31% zawałów serca i 11% udarów na świecie. Natomiast spożycie 400-500g warzyw…

Powrót po urlopie…

Powoli czas urlopowy się kończy, a co za tym idzie, powrót do szarej rzeczywistości… oraz normalnego jedzenia i aktywności fizycznej. Większość z nas zapewne podczas wyjazdów wakacyjnych pozwalała sobie na więcej w sferze jedzenia – często jemy duuużo więcej węglowodanów i i fast foodów, w końcu mamy wakacje i nie odmawiamy sobie niczego- trochę kłóciłabym…